22 Haziran 2014 Pazar

Eyvah, bebeğimin kafası düzleşti !!

Bebeğin kafası neden düzleşir?

Günümüzde 4 bebekten birinde kafa şekil bozukluğu-kafa düzleşmesi görülmektedir. Bu duruma neden olan farklı etkenler vardır. Bunlardan en yaygını, daha hamilelik esnasında bebeğin anne karnında aldığı pozisyona göre, başının belli bölümlerinde deformasyon olmasıdır. Bunun dışında, bebeğin yatış pozisyonu da kafa düzleşmesine neden olmaktadır. Ebe ve doktorlar, ani bebek ölümlerini engellemek için bebeklerin sırtüstü yatmasını önermektedirler. Bu önerileri sayesinde ani bebek ölümlerinde ciddi bir gerileme kaydedilmiştir. Ancak bebeğin kafa kemiği o kadar yumuşaktır ki, uzun süreli sırt üstü yatma nedeniyle kafa kemiğinde şekil bozuklukları-kafa düzleşmesi oluşur.
Normal durumlarda bu şekil bozuklukları, bebeğin ilk yıllarında beyinlerinin büyümesi ile az veya çok düzelme gösterebilir. Ancak tam anlamıyla düzgün bir kafa şekli için desteğe ihtiyaç vardır. 
Ebeveynler, bebeklerinde kafa düzleşmesinin önüne geçmek için, bebek ölümlerine sebep olabilecek riskli yöntemler uygulamakta; yani bebek, ebe ve doktorların kesinlikle tavsiye etmediği gibi yan veya yüzüstü yatırılmaktadır. Bunun dışında piyasada bulunan, bebeklerin kafa şekillerini koruma amaçlı maske veya yatma gereçleri ise oldukça kötü görünümlü ve hem aile hem bebek için rahatsızlık vericidir. 

Tıbbi olarak kafa düzleşmesinin anlamı

Düz kafa sendromunun tıp dilindeki adı “plagiyosefali”’dir ve genellikle bebeğin kafasının arkasında veya yanında ilk 8-12 hafta içerisinde ortaya çıkan kafa şekil bozukluğudur. Bu durum, yassı kafa veya kafada yassılaşma olarak da adlandırılmaktadır. Kafa düzleşmesi, bebeğin anne karnındaki veya sonrasındaki yatış pozisyonu ile ortaya çıkmaktadır. Başın bir bölgesine uygulanan basıncın etkisi ile o bölgede düzleşme oluşur. Bazı durumlarda başın belli bir bölgesinde oluşan bu düzleşme kafa kemiklerinin arasındaki açıklıkların erken kapanmasıyla da ilişkili olabilir. Buna kraniosinostoz adı verilir ki bu ciddi bir tıbbi sorun anlamına gelmektedir. Bu durum ise sonrasında boyunda eğrilik veya başın öne doğru düşmesi sendromlarına yol açabilir.
babykopfkissen_verformungen
Son yıllarda Düz Kafa Sendromlu bebeklerin sayısında önemli bir artış olmuştur. Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi, 1992 yılında özel bir "Uyku" kampanyası başlatmıştır. Bu kampanya, bebeklerin hayatlarını kurtarmakta ve ani bebek ölümlerini engellemekte son derece başarılı olmuştur.

En sık görünen bazı düz kafa sendromları:

Plagiyosefali (Plagiocephaly ) Bebeğin kafasının konumsal olarak arka tarafında oluşan asimetrik şekil bozukluğudur. Yunanca bir terimdir ve “eğik baş” anlamına gelir. Yukarıdan bakıldığında kafa şekli bir paralelkenar görünümüne sahiptir. Bebeğin kafasına yukarıdan bakıldığında bir kulağı diğerinden çok görünür. Bu şekil bozukluğu aynı zamanda bebeğin yüzüne de yansıyabilir.
theraline6
Brakisefali (Brachycephaly) Pozisyonel Brakisefali arka kısmında oluşmuş düzleşmeye verilen addır. Kafanın uzun süreli düz konumda yatırılmış olmasından kaynaklı olabilen bu durumda kafa yüksekliği arka kısımlara gidildikçe artarak kendini gösterir.

Ürün önerisi

Theraline Medikal Bebek Yastığı- Düz kafa sendromunda önleyici

Günümüzde doktorlar ve ebeler bebeklerin sırtüstü yatmaları konusunda hemfikirler. Bunun nedeni, uyku esnasında gerçekleşen boğulma ve beşik ölümlerinin engellenmesidir.
Ancak uzun süre sırtüstü yatmanın bebeğin baş şeklinde istenmeyen deformasyonlara sebep olduğu gözlenmektedir. Yenidoğan bebeklerin uyanıkken ve uyurken sırtüstü yatmaları, henüz çok yumuşak olan kafatasının arka ve yan taraflarında düzleşmeler olmasına sebep olmaktadır. Hayatın ilk yıllarında hızlı bir şekilde büyüyen beynin yapmış olduğu baskının da buna eklenmesiyle çok ciddi şekil bozuklukları görülmektedir.
babykopfkissen_skizze
Theraline bebek yastıkları konforun yanı sıra, uyku güvenliği de sağlamaktadır. Anatomik yapısı ve yüksek teknoloji kumaşı ile Theraline bebek yastıkları, bebeğin başını en uygun şekilde destekler ve doğal baş şeklinin korunmasına yardımcı olur. Böylelikle ona hem sağlıklı, hem de konforlu bir uyku sunmaktadır. Theraline bebek yastığının ortasına oluşturulmuş anatomik oyuk sayesinde, bebeğin başına herhangi bir baskı olmamaktadır. Bebek saatlerce sırtüstü yatarak uyusa veya oynasa bile başında kesinlikle bir deformasyon oluşmayacaktır. Başında şekil bozukluğu başlamış olan bebeklerde bile Theraline Bebek Yastığı kullanımı ile hızlı bir düzelme sağlanmaktadır.
3 farklı özellikte ve hava geçişine izin veren özel kumaşları sayesinde bebeğin baş ve çevresinin ısısı korunmaktadır. Bebek kendi başına dönmeye başladığı zamanlarda bile, farklı özelliklerde kumaş birleşimi ve delikli yapısı ile boğulma riskini ortadan kaldırır. Theraline bebek yastığı son derece güvenlidir. Bebek her pozisyonda rahatlıkla nefes alabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder