BEŞİK ALIRKEN VE KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ
En sık görülen karyola kazası olan “düşmeler” aynı zamanda önlemi en kolay alınabilecek olan kazadır. Karyola içinde yüksek yerleştirilmiş bir yatak, parmaklıkları indirilmiş durumda bırakılan bir karyola, çocukların düşme olasılığını artıran unsurlardır. Çocuğunuza karyola seçerken şunlara dikkat etmeniz gerekir:
* Parmaklıkların arası 6 cm’den fazla yani çocuğun başını kıstıracak kadar aralıklı olmamalıdır.¦ Başucunda ya da ayakucunda başının sıkışabileceği açıklıklar olmamalıdır.
* Karyolanın köşelerinde çıkıntı varsa bunları çıkarın veya kesin. Gevşek giysiler bunlara takılarak çocuğun boğulmasına yol açabilir.beşik kenarları oval olmasına dikkat ediniz (düşme durumunda kazayı en hafif şekilde atlatmak içim)
Eski karyolaların birçoğu kurşunlu boyalarla boyanmış olduklarından, parmaklık rayları aşındıkça karyolayı çiğnemeye çalışan çocukta zehirlenme yapabilirler (bu gerçekten olmaktadır). Önlem olarak eski boyaları kazıyın ve kurşunsuz, kaliteli, emayeli boyalarla boyayın.(boya kanserojen madde içermemelidir.)kükürtsüz boya kullanılmalıdır
Havalandırması iyi olan bir odada kurumasını bekleyin. Yan parmaklıkların üstüne plastik şeritler yapıştırın ( bebek gereçleri mağazalarında,bebek beşik ürünleri satışı yapılan alanalrda bulabilirsiniz).
LÜTFEN DİKKAT! çocuk karyolası kazalarından korunmak için şunlara dikkat etmelisiniz:
- Bebek ürünleri alırken ; bebek eşyası satan mağazalar tercih edilmelidir,garantisini,ürün bilgisini,alternatifli modelleri sunabilen yerler tercih edilmelidir
-. Yeni bir yatak aldığınızda bütün plastik paketleme materyalini çıkarıp atın. Bunlar çocuğun boğulmasına yol açabilirler. Yatağa kalın bir plastik kılıf veya yatak koruyucusu geçirecekseniz bunun gevşek olmamasına dikkat edin. Fermuarlı kılıfları tercih edin.
-. Bebeğiniz oturmaya başladığı anda yatağın seviyesini indirerek, kenarlara yaslandığında düşemiyeceği ve tırmanamayacağı kadar derin bir konuma getirin. Ayağa kalkmayı öğrendiğinde ise en alt seviyeye indirin. Düşmeler en sık, bebek tırmanmaya çalıştığında meydana gelir. bu nedenle, boyu 75 cm olduğunda veya parmaklık seviyesi boyunun 3/4’ünün altında kaldığında onu başka bir yatağa alın.
-. En alt seviyeye indirdiğinizde, karyola rayının üst kısmı yataktan en az 10 cm yüksekte olmalıdır (yatak en üst seviyede olsa bile). Parmaklıkların kilidi çocuğunuz tarafından açılamayacak şekilde olmalıdır. Çocuğunuz karyolanın içindeyken parmaklıklar daima yukarı kaldırılmış olmalıdır.
- Bebek ürünleri herhangi bir yerden alınmamalı o işin uzmanları tercih edilmelidir.kalite belgeli ürünler vesağlıklı malzemeler tercih edilmelidir.
- Bebeğinizin yatakla karyola arasına kayıp sıkışmaması için yatağın karyolaya tam olarak oturması arada boşlukların kalmaması önemlidir. Yatağın kenarlarından üç veya daha çok parmağınız girebiliyorsa karyolaya tam olarak uyan bir yatak alın.
- Her zaman en ucuzu değil ;hem ucuz,hem sağlıklı,hemde kullanışlı olmalıdır
-. Metal parmaklıklarda sivri, çapaklı veya keskin herhangi bir kısım olup olmadığını düzenli olarak kontrol edin. Ahşap karyolalarda ise çatlak veya kıymık olmamasına dikkat edin. Karyolanın parmaklıklarında diş izleri görürseniz parmaklıkların üstünü plastik şeritlerle boydan boya kapatın (bunları çocuk mobilyası satan yerlerin birçoğunda bulabilirsiniz.).
-. Bebeğiniz küçükken karyola kenarlarına tampon yastıklarını yerleştirin. Bu yastıkların karyolayı çepeçevre sardığından ve kenarlara en az altı yerden sıkı bir biçimde bağlı olduğundan emin olun. Bebeğin boynuna dolaşmasına olanak vermemek açısından bu bağların en fazla 14 cm olmasına dikkat edin.
-. Yatak derinliği çocuğunuzun dışarı çıkmaya çalışmasına engel olacak şekilde dizayn edilmeli ve beşiğe uzaktan bakınca bebek rahatlıkla gözlemlenebilmelidir.Çocuğunuz tutunarak ayağa kalkmaya başladığında kenar yastıklarını, oyuncak hayvanları, kısaca üzerine basarak dışarıya atlayabileceği herşeyi yatağın içindan çıkarın.
-. Eğer karyolanın üstünde dönence türü oyuncak varsa, bunun karyolaya sağlam bir şekilde takıldığından emin olun.beşikte dönence türü oyuncağın olduğu zamanlarda beşikte yatan bebek haricindeki çocukların dikkatini çekeceği için özellikle gezmeye başlamış diğer çocuklardan beşiği ve dönenceyi uzak tutunuz(kuzen,büyük kardeş vs) Bu oyuncağın uzanamayacağı kadar yüksekte olması ve hangisi önce gelirse; 5 aylık olduğunda ya da oturabildiği zaman sökülmesi gereklidir.
-. Çocuk vücudunu el ve ayakları ile kaldırmaya başlar başlamaz,(tahmini 6. ayından itibaren) karyolaya asılan tüm oyuncakları kaldırın. Eli ile oynaması ve yakalaması için karyolaya gerilen “beşik jimnastiği” benzeri oyuncaklar çocuğunuzun çekmelerine ve yakalamalarına karşı dayanıklıdır ancak çocuk bunların üstüne düştüğü taktirde ona dolanabilir.
- Bebek beşiklerinde kullanılan cibinlik ve cibinlik demiri ; cibinlik demiri sağlam monte edilebilen model olmalı beşik sallanırken düşme tehlikesi olmamalıdır.Cibinlik ; bebeğinizi sinek ve haşaralardan koruyacak şekilde olmalıdır.
-. Düşmelerin en tehlikelisini önlemek için çocuğun karyolasını pencere yanına yerleştirmeyin. (*) Çocuk eşyalarında güvenlik standartları henüz ülkemizde yerleşmemiştir.
Örneğin A.B.D.’ve gelişmiş avrupa ülkelerinde tüm çocuk karyolaları genel güvenlik standartlarına uygun olmasına karşın ülkemizde bebeğinize alacağınız eşyaların güvenli olup olmadıklarını kontrol görevi yine size; anne-babaya düşmektedir.
-Ürün alırken ; bu ürün bebek araç ve gereçleri ise kesinlikle iyi araştırma yapmalısınız sizi tezgahtar yönlendirmemelidir.ne istediğinize siz karar vermiş olarak mağaza gidiniz.
-ülke ekonomisinin kalkınmasını,ülkemizin gelişmesini istiyorsanız TÜRK MALI tercih etmeniz sizin faydanıza olacaktır.Bir ürün sadece marka diye tercih edilmemeli;ne için kullanacağınızı ve marka ürünle fiyat fayda analizi yapmanızı tavsiye ederiz.http://www.cibinlikdemiri.com/index.php
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder